tirsdag den 14. februar 2012

Vinter

Vinter, en mærkelig størrelse som folk har meget forskellige holdninger til. Personligt elsker jeg vinter, med alt hvad det indebære af sne, frost, mørke og hyggelige timer indendøre.
Jeg er lige kommet hjem efter en rigtig kold skiferie i Norge. Trysil tog sig ud fra både sine værste og bedste sider i løbet af den uge vi var på besøg. Det startede med blæst og -15 grader (= chillfactor på -40 grader), skiftede til sol, blå himmel og kun -3 grader, og sluttede med dis og blæst den sidste eftermiddag. Selvfølgelig var det træls vi ikke kom på ski hver dag, men på den anden side var det også hyggeligt at hygge i hytten med spil og hjemmebag.

Februar er også lig med fastelavn, og fastelavnboller. Derfor skulle der da også fastelavnsboller på bordet i den norske kulde. Cremen er hjemmelavet og det er altså virkeligt ikke svært at lave sin egen creme, og så smager det bare meget bedre end pulver formen :) Desuden kan man tilsætte chokolade, appelsinskal eller hvad man har lyst til for at give et ekstra pift.


Fastelavnsboller:

14-16 stk.

Dej:
350g hvedemel
125g smør
50g gær
1½ dl mælk
1 æg
¼ tsk salt
1 spsk. sukker

Fyld:
1 æg
2 spsk. sukker
1 tsk. vaniljesukker
3 tsk. marizena
2½ dl mælk

Hak mel og smør sammen  og findel det til en grynet masse. Rør gæren glat men lidt af det lune mælk, og hæld det i fadet med melblandingen sammen med resten af mælken. Pisk ægget med salt og sukker og kom det i. rør dejen til den er smidig og glat. Lad hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse.

Til fyldet piskes æg, sukker og vanilje sammen og tilsættes marizena. Mælken varmes til kogepunktet og hældes i under omrøring. Det hele hældes tilbage i gryden og varmes til koge punktet, mens der piskes.

Efterhæver til dobbelt størrelse. Bages ved 225 oC i ca. 20 min.

Når de kommer ud af ovnen kan de pyntes med den kassiske glasur eller chokolade. De kan også smørres med nutella og pyntes ekstra op med et stykke slik på toppen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar